Doe de thuis-KALKproef

Doe thuis eens de kalk proef:

Neem een lang limonade glas en gooi ongeveer 2 cm. van het kalk product welk u wilt beproeven onder in het glas, giet vervolgens gewone azijn uit uw keuken in het glas, ongeveer driekwart vol ; en kijk wat er gebeurt.

Bruist het glas over, dan hebt u te maken met een hoogreactieve kalksoort, desastreus voor uw humus, ook uw humus zal uit elkaar bruizen en een veelvoud van de losgekomen voedingsstoffen welke uw gewas kan opnemen zal percoleren naar het grondwater. (en vaak op zwarte grond is er zelfs geen sprake van een gewas).

Zeeschelpenkalk daarentegen zal langzaam en langdurig reageren met het azijn en u zult dan ook gedurende enkele uren een gestage stroom van koolzuurgas H˛COł zien vrijkomen; een passief aanwezige kalksoort in uw bodem, welk alleen zal reageren indien er sprake is van zuurontwikkeling. Bedenk dat uw bodem regelmatig in het groeiseizoen veel zuuder wordt dan azijn. ( kijk ook onder verzuring van 1 kg. Kas)

Stopt na enkele uren de ontwikkeling van de koolzuur bubbels in het glas ( de azijn is dan geneutraliseerd ), vervang dan de oude azijn door verse en u zult zien dat het proces opnieuw zal opstarten. Dit kunt u net zo lang volhouden totdat de schelpen geheel weg zijn uit uw glas !!

Zie ook Wetenswaardigheden onder producten / Zeeschelpenkalk.